Din privatekonomi – Lär dig mer och få full koll

Att ha kontroll över sin privatekonomi är oerhört viktigt. Här kan du läsa de bästa tipsen om hur du gör en budget, investerar och sparar pengar.

HushållsbudgetSpara pengarInvestera pengarDeklaration

Spara pengar smartare

Det är många som inte riktigt vet vad privatekonomi står för. Pratar vi om privat ekonomi så är det den personliga ekonomin som gäller. Det vill säga dina inkomst och utgifter.

Många personer har inte riktigt bra koll på vart deras pengar tar vägen. Tack och lov är det enkelt att få kontroll och styra upp sin privatekonomi. Allt som behövs är lite struktur och det kan Sverigekredit hjälpa dig med.

Privatekonomi – Vad innebär personlig ekonomi?

Den privatekonomi består i huvudsak av två delar – Det som kommer in och det som går ut. Därför behöver vi börja med att reda ut dessa två begrepp.

Inkomster

  • Lön från exempelvis arbete
  • Inkomster från exempelvis pension eller bidrag
  • Passiva inkomster från investeringar eller andra tillgångar

Utgifter

  • Fasta kostnader som exempelvis bostadskostnad eller bolån.
  • Nödvändiga rörliga utgifter som el, försäkringar, mat, bensin etc.
  • Fritid och nöjen som kläder, restaurangbesök, hobbyaktiviteter.

För att få koll på sin ekonomi måste man börja med att reda ut vad man har för inkomster och utgifter för tillfället. Först därefter kan man börja arbeta för att få ner utgifterna och öka inkomsten.

Styr upp det innan det blir för stora problem

Har man börjat få problem med sina privata finanser så gäller det att styra upp det innan det går överstyr, så att du inte i onödan drar på dig skulder eller förbrukar ditt buffertsparande. En riktigt illa skött privatekonomi kan tillslut hamna hos Kronofogden, vilket kan ge svårigheter för dig om du behöver ta lån eller få ett hyreskontrakt.

För att undvika att man ska komma i den sitsen så gäller det verkligen att vara medveten om vilken ekonomi du har och utgå från den när du spenderar pengar och handlar. Har du kontroll över dina egna pengar, vet du också vad du har råd med eller inte. Detta gör att du kommer att må så mycket bättre och inte behöver oroa dig för att pengarna inte ska räcka.

Få koll med en budget

Det finns många privatekonomitips och goda råd på hur du ska kunna få dina egna finanser till att kunna bli bättre. Några av sakerna som du kan göra är att:

  • Göra en privatekonomi kalkyl i Excel där du räknar ut vad du har för inkomster och utgifter. Om du inte har Excel så kan du använda t.ex. Google Sheets som är gratis. Det går bra men vanligt papper, penna och en miniräknare också.
  • Gör en privatekonomi budget utifrån din kalkyl. Då ser du tydligt vilka utgifter och inkomster du har varje månad. Glöm inte att ta med utgifter som är kvartals- eller årsbaserade, det kan vara försäkringar, skatt på bilen eller virusskydd för datorn.
  • Sätt upp klara mål på hur du vill att din ekonomi ska se ut om ett par veckor/månader/år. Detta gör att du kommer att ha det lättare att behålla kontrollen på dina pengar och därmed kan hushålla bättre med dina pengar.

Kvinna i kostym

Hur förbättrar jag min privatekonomi?

För att förbättra din ekonomi behöver du få mer pengar in i förhållande till de pengar du spenderar. Det kan du göra både genom att öka dina inkomster men även genom att minska dina utgifter.

Tips på hur du kan öka dina inkomster

  • Skaffa ett extra arbete
    Genom att börja arbeta extra kan du få in en extra inkomst. Det kan du göra genom att arbeta några timmar extra på din nuvarande arbetsplats eller på en annan arbetsplats, sälja hantverk eller tjänster inom områden du är bra på.
  • Förhandla fram högre lön
    Ett annat sätt att öka sina inkomster är att löneförhandla. Många personer är dålig på detta eller låter facket förhandla. Men du kan tjäna på att förhandla själv. Innan du går in i en löneförhandling är det bra att förbereda sig och ta reda på vilka möjligheter det finns till högre lön i pengar eller i förmåner om det inte är möjligt med högre lön.
  • Byt tjänst eller arbetsplats
    Ett sista sätt du kan öka din inkomst är genom att byta arbete. Det kan du göra genom att få en ny tjänst inom samma arbetsplats. Kanske kan du söka en chefstjänst eller som gruppledare? Andra alternativ är att byt jobb till ett annat företag och att förhandla om högre lön redan under anställningen.

Tips på hur du minska dina utgifter

  • Se över dina fasta kostnader
    De över om du kan minska på dina fasta kostnader. Förhandla om dina lån så du får bättre villkor, byt bostad till en billigare om möjligt och se över dina avtal på el och försäkringar.
  • Se över rörliga kostnader
    Kanske kan du dra ner på bilkörningen under det varmare delarna av året? Det är även bra att se över abonnemang som mobilen, tjänster för streaming av tv eller musik och matkostnaderna för att se om man kan spara in någonstans.
  • Få tips på sparande av andra
    Det finns flera olika sätt man kan dra ner på utgifterna och spara pengar på. Handla begagnat, välj billigare märken och nyttja rabatter är vanliga saker du kan göra. Du kan dela dina bästa tips med andra och på så sätt få tips från andra på vad du kan göra för att spara mer. Kanske får du ett tips på något du inte har tänkt på.

Målet med privatekonomi är att hitta balansen

När man pratar om privatekonomi låter det ofta som att målet är att alla ska spara så mycket som möjligt och leva ett liv helt utan lyx och guldkant. Så är inte fallet. Målet med en bra privatekonomi är att du ska hitta en balans i din ekonomi. Dina inkomster och utgifter måste gå hand i hand med utrymme för plötsliga utgifter som en trasig bil, men det innebär inte att du måste leva på knäckebröd och kranvatten hela livet.

Det kan hända att du i början behöver dra in på hobbyaktiviteter eller överflödig lyx för att stabilisera din ekonomi. Men när du har kontroll på din ekonomi och din budget ger utrymme för en guldkant i vardagen så har du nått målet. Då kan du sätta upp nya mål. Exempelvis att spara till ett större köp eller för att få en högre pension.

Varför behöver du lära dig om privatekonomi?

Om du lär dig hur dina finanser ser ut så kommer du att få en klar bild över privatekonomin. Det gör att du lättare kommer att veta vad du har råd att köpa eller inte. Det gör också att du kan sätta upp mer långsiktiga mål som att spara till en kontantinsats för en bostad eller till din pension.

För långsiktigt sparande är det ofta en god idé att välja ett sparkonto med hög ränta om du ska använda pengarna inom några år. Ska du spara i 10 år eller med kan det vara ett bättre alternativ att spara i fonder eller att köpa aktier på nätet.

Visst kan det kännas frestande att ibland köpa saker när du ser något fint på nätet eller i butiken, men har du inte råd så är det bäst att låta bli. För även om den där nya tröjan eller skorna är fina, så är det förmodligen inte värt att sätta sig i skuld genom att handla på avbetalning eller med kreditkortet.

Men om du däremot har full koll på dina pengar och vet att du har råd att köpa så kan du utan stress handla vad du vill. Just av den anledningen så behöver man lära sig om privatekonomi och hur man gör en hushållsbudget, det gör att man få full koll!

Vad är privatekonomi?

Ett första steg är att fundera på vad privatekonomi är. Det kan också vara värt att ha i åtanke att det är en stor skillnad på begreppen privatekonomi och samhällsekonomin. Det första härrör din specifika ekonomiska situation och det andra syftar på samhällets ekonomi som helhet.

Samhällsekonomi är även det ekonomiska ämne som tillsammans med företagsekonomi får störst plats i undervisningen i skolan. Vilket alltid kan vara bra att veta speciellt om du tar dina första stapplande steg in i vuxenvärlden.

Själva ordet ekonomi har betydelsen hushållning och privatekonomi är vilka resurser du har som individ, i familjen eller hushållet. Dessa resurser ska sedan räcka till alla de utgifter som finns, plus andra saker som du är i behov av att göra eller som du vill göra.

Samhällsekonomi är vilka resurser och ekonomiska förhållanden som finns i samhället. Med samhället menas att ett land eller stat. Inom ekonomin för samhället så undersöker men hur väl staten hushåller med medborgarnas tillgångar som de förfogar över. Samhällsekonomiska aspekter som inflation, räntor, skatter och konjunktur påverkar dig och din privatekonomi. Det kan därför vara bra att ibland följa i ekonominyheterna.

 

På Sverigekredit.se listar vi betydligt fler goda tips och råd som du kan ta åt dig, men nu har du fått lite hum om vad du kan tänka på för att kunna styra upp din privatekonomi. På sikt kommer det göra att du kan uppnå drömmar och mål som kostar pengar att genomföra.

 

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Your current shadow instance is ""Default shadow"". Exit