30 år sedan Svarta Måndagen

Snabbval
Läser in...

    30 år sedan Svarta Måndagen

    Idag den 19 oktober är det exakt 30 år sedan den största börskraschen i modern tid. Den inträffade den 19 oktober 1987 och när dammet hade lagt sig över Wall Street var indexet Dow Jones ned 508 points eller 22,61%. Det var många miljarder som gick upp i rök den ödesdigra måndagen, men precis såsom har skett efter många andra krascher återhämtade sig Dow Jones ganska raskt efter urblåsningen.

    Börsen gick från hausse till baisse på ett par veckor

    Mellan 1982 – 1987 var utvecklingen på världens börser urstark och nya börsrekord slogs gång på gång under perioden. Bara under de första sju månaderna under 1987 steg börsvärdet för bolagen på Dow Jones med närmare 43 procent.

    Inom all ekonomi gäller den gamla devisen att alla goda saker måste ta slut förr eller senare. De första veckorna i oktober 1987 började Dow Jones försvagas rejält, och på bara omkring tio handelsdagar hade index sjunkit med cirka 15 procent. Dow Jones var alltså inne i en negativ trend redan innan den mörka måndagen. Bara mellan 13-15 oktober sjönk index med strax över 10 procent, detta på grund av en rädsla för tuffare lagstiftning kring uppköp av bolag.

    Att måndagen den 19 oktober blev en sådan blodig historia beror på fem faktorer. Förutom rädslan för tuffare lagstiftning kan nämnas följande:

    • Den rekordartade utvecklingen under fem år
    • Farhågor kring att centralbanken skulle höja räntan
    • Militär upprustning i Iran och en konflikt i Persiska viken
    • Ökad datorhandel.

    De tre första faktorerna innebar att många investerare samtidigt beslutade sig för att ta ut sina pengar från börsen för att placera dem i säkrare investeringar. När många vill sälja samtidigt sjunker priserna automatiskt.

    Den fjärde faktorn, det vill säga datorhandeln, var sedan en bidragande orsak till att fallet blev så kraftigt. Datorhandel styrs av algoritmer som bestämmer när köp och försäljningar ska göras. När ett visst tillstånd uppstår, antingen köper eller säljer datorerna automatiskt, och i det här fallet spädde datorhandeln på raset genom att vräka ut aktier till försäljning för att säkra vinster alternativt förhindra större förluster.

    Det dröjde ungefär två år för Dow Jones att åter nå nivån från innan raset. I Sverige, där raset inte alls var lika kraftigt, stod börsen på plus i förhållande till oktober 2017 redan efter cirka ett halvår.

    Flera ”svarta måndagar” i historien

    Att den 19 oktober 1987 sticker ut från mängden är helt klart, men faktum är att det finns andra svarta måndagar på börsmarknaderna om vi tittar historiskt sett. Den 28 oktober 1929 är en av dessa.

    Oktober 1929 markerar starten för den stora depressionen, då den globala ekonomin gick kräftgång under många år. Faktum är att världsekonomin inte började blomstra igen förrän efter andra världskriget. Det började med vad som brukar kallas Black Thursday, den 24 oktober 1929.

    Efter många år av god börsutveckling efter första världskriget var investeringar i aktier något ”alla” ägnade sig åt och det förekom omfattande aktiebelåning. Under sommaren började investerare emellertid bli nervösa och efter ett antal avslöjanden om oegentligheter bland banker och större investerare sjönk börsen med ett par procent den 24 oktober under mycket stor omsättning. Fredagen och lördagen blev sedan lugnare, men under måndagen fick säljarna fritt spelrum. Dow Jones sjönk med 13 procent måndagen den 28 oktober och sedan med ytterligare 12 procent på tisdagen.

    30 år senare – Vad kan vi lära av historien?

    Vad vi kan lära av de två svarta måndagarna och även andra dagar eller perioder av mycket negativ börsstämning är följande:
    1. Ras uppkommer sällan utan anledning
    2. Börserna tenderar att återhämta sig ganska raskt
    3. Rasen är ofrånkomliga.

    Att rasen är ofrånkomliga är något den som investerar i aktier, fonder eller andra värdepapper får leva med. Det finns inga hemliga trick att ta till för att komma oskadd ur en börskrasch. För att hantera en krasch, eller vilken nedgång som helst för den delen, är det klokt att diversifiera portföljen och sprida ut sina investeringar över tid. Man ska inte lägga alla ägg i en korg och man ska försöka investera mindre summor med jämna mellanrum.

    Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

    Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

    *” anger obligatoriska fält

    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Your current shadow instance is ""Default shadow"". Exit