4 smarta tips när bolåneräntan höjs
Inflationen skenar vidare och det kan tydligt ses hur priser för mat, el och bränsle drastiskt ökar samtidigt som räntor höjs. Riksbankens höjning av styrräntan har på relativt kort tid lett till kraftigt höjda boräntor, och flertalet ekonomer spår att höjningarna kommer att fortsätta en bit in på 2023 innan de stannar av.
Så hur ska man agera när bolåneräntan höjs och hemmets utgifter ökar snabbare än dess inkomster? Det finns det givetvis inget självklart svar på, men vi har samlat fyra tips som skulle kunna hjälpa dig längs vägen.
1. Jämför bolån
Det är alltid en bra idé att jämföra de olika långivarnas erbjudanden. Har du tur kan du spara tusenlappar genom att helt enkelt bara byta bank. Det kan också vara en bra idé att kika på om det skulle kunna vara läge att binda hela eller delar av ditt bolån. Fördelen med att ha ett bundet lån är att du alltid har koll på vad räntan ligger på och hur mycket du ska betala varje månad. Nackdelen skulle kunna vara att ett obundet lån med rörlig ränta, så kallad 3-månadersränta, kan vara billigare.
Kikar man på dagsläget och hur det har sett ut historiskt så har 3-månadersräntan nästan alltid varit billigare än den bundna räntan. Det finns dock ingen garanti för att det kommer förbli så. Och än så länge ökar alla räntor, bundna som obundna. Räkna därför på vad som fungerar bäst för just dig, vad klarar din ekonomi av? Kanske är det läge att binda räntan just för att vara säker på hur stor din boendekostnad kommer att vara varje månad en tid framöver? Eller kanske känns det bättre att välja den rörliga räntan som just nu är billigast? Kom ihåg att du också kan välja att binda bara en del av ditt lån, om en mix av alternativen är det som känns rätt för dig.
2. Gör en budget
Med förändrade kostnader kan det vara nödvändigt att behöva prioritera om hur pengarna spenderas, därför kan det vara smart att göra upp en budget för dig och ditt hushåll. Hur stor är din månadsinkomst? Hur mycket lägger du på mat och boende? Vad kostar el och transport varje månad? Har du några prenumerationer eller abonnemang som tickar på varje månad? Sparar du undan några pengar? Det är alltid bra att ha en buffert i fall något oväntat skulle hända. Kanske går kylen sönder eller så behöver du boka in ett akut tandläkarbesök. Självklart ska det också finnas kvar en slant till att leva och spendera.
Utgå ifrån dina nuvarande inkomster och utgifter när du gör din budget, men ha i åtanke att om du inte bundit ditt bolån så finns risken att bolåneräntan höjs ytterligare under det kommande halvåret. Se därför till att det finns utrymme för en eventuell ökad boendekostnad.
3. Spendera smartare
För att undvika för många spontana inköp kan det vara bra att skriva en lista med de produkter du verkligen vill ha och/eller behöver. Använd dig av jämförelsesajter som Prisjakt eller Pricerunner och håll utkik efter erbjudanden med bra rabatter. Ofta kan du göra ett kap eller två på de stora reorna, till exempel under Black Friday och mellandagarna.
Att handla begagnat kan också vara bra både för miljö och plånbok. Andrahandsmarknaden växer sig bara större och större. I dag kan du hitta begagnade varor både i second hand-butiker online och i butik, men också på sociala plattformar som Facebook.
Glöm inte heller att du kan sälja av sådant du inte längre använder eller vill ha. Att rensa ur bland kläder och prylar hemma kan ge en bra extra inkomst. Varför inte boka ett bord på en loppis i närområdet? Föredrar du att sälja online så kan du antingen själv lägga ut varorna till försäljning, eller så skickar du iväg grejerna till ett företag som säljer dem åt dig för en provisionsavgift.
4. Ta hjälp av andra
Ensam är inte alltid stark och ibland kan det behövas en hjälpande hand. Med ökade levnadskostnader kan även den ordnade vardagsekonomin få sig en törn, men för att inte hamna i trubbel med inkasso och kronofogden är det viktigt att du betalar alla dina räkningar i tid. Skulle det vara så att du en månad står utan tillräckligt med pengar för att täcka dina kostnader så finns det några saker du kan göra.
Har du en god vän eller familjemedlem som kan hjälpa till så kanske du kan be dem om ekonomisk hjälp. Pengar kan för många vara ett känsligt ämne, så var noga med att ha en tydlig överenskommelse om när pengarna ska ges tillbaka, så att ni undviker missförstånd som kan påverka er relation negativt.
Ett annat alternativ är att ringa till företaget du är skyldig pengar och fråga dem om du kan få den aktuella fakturans förfallodatum framflyttat. Om det är en engångsföreteelse och inte ett återkommande drag så finns chansen att de hjälper dig. Och kom ihåg att det inte kostar något att i alla fall ställa frågan.
Skulle inget av dessa alternativ hjälpa din situation så kan du ansöka om ett tillfälligt lån som täcker kostnaderna du är skyldig. Tänk då på att leta efter ett lån med bra villkor, och budgetera sedan för att betala tillbaka din skuld så snart som möjligt igen. Du kan jämföra långivare av privatlån här.