5 tips när du ska låna pengar på huset


Äger du ett hus och vill använda det som säkerhet för att ta ett lån? Det kan du göra både om du inte har något lån på fastigheten och om du redan har ett bolån, men vill utöka det.

Om du går och funderar på att låna pengar på huset finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Här ska vi gå igenom våra fem bästa tips.

låna pengar på huset

1. Kontakta en mäklare för värdering av huset

När du vill låna pengar på huset är det första du bör göra att kontakta en mäklare. En mäklare kan hjälpa dig att värdera huset, vilket kan ge dig en idé om hur mycket du kan låna med huset som säkerhet. Bankerna brukar också kräva att en värdering gjorts för att kunna utvärdera hur mycket de kan ge i lån.

En mäklare kan också ge dig råd kring till vilken grad du bör belåna huset – ofta kan du max belåna 85 % av bostadens värde, men det kan även vara klokt att låna mindre än så. Det som avgör hur mycket du kan belåna huset är dels din egen ekonomi, dels ditt lånesyfte, och dels bankens bedömning. Även här kan en mäklare vara till hjälp – de kan hjälpa dig att förhandla med banken om lånevillkor och ränta.

2. Se till att ha en god kreditvärdighet

Förutom bostadens värde tittar banken även på hur din ekonomiska situation ser ut. För att de ska kunna lita på att en potentiell låntagare har råd att sköta amorteringar och räntekostnader gör de en kreditupplysning. En kreditupplysning innehåller information om betalningsanmärkningar, andra krediter eller lån som till exempel studielån, inkomstuppgifter, etc.  

låna pengar på huset

3. Jämför olika banker och långivare för att hitta det bästa erbjudandet

För att få lägsta möjliga bolåneränta när du vill låna pengar på huset bör du jämföra erbjudanden från olika banker och långivare. På så sätt kan du vara säker på att du har undersökt alla alternativ och därmed har kunnat hitta den bästa räntan på bolånet.

Du kan antingen jämföra själv genom att kontakta olika banker, men du kan också vända dig till en låneförmedlare. En låneförmedlare tar emot din ansökan och skickar den vidare till olika banker och långivare, men i stället för att varje bank tar en varsin kreditupplysning görs bara en – av låneförmedlaren. Därefter presenteras flera låneerbjudanden för dig så att du kan jämföra boräntorna hos de olika bankerna och långivarna. Därmed kan du välja bolån utifrån den bästa bolåneräntan som du erbjuds.

4. Gör en budget

När du vet vilka de aktuella bolåneräntorna är och vilka månadskostnader det skulle medföra att låna pengar på huset kan du göra upp en budget. Utifrån budgeten kan du räkna på hur dina utgifter skulle se ut om du går vidare med att låna pengar på huset.

I samband med din låneansökan brukar bankerna även lägga upp en bolånekalkyl. Bolånekalkylen används främst när låntagaren ännu inte har en bostad och vill ansöka om att låna till själva bostaden.

låna pengar på huset

5. Utvärdera lånebehovet

Egentligen kan du först utvärdera om själva lånebehovet motsvarar lånekostnaderna när du har fått ett låneerbjudande. Utifrån vilka kostnader som lånet medför och hur det belastar din ekonomi kan du bedöma om du verkligen har råd med själva lånet och om det du tänkt låna till är en fördelaktig investering.

Om du vill låna pengar på huset för att bekosta en renovering eller andra reparationskostnader på huset är ett lån med största sannolikhet en god investering, eftersom en renovering ökar värdet på bostaden.

Om du vill låna till något annat än själva bostaden är det viktigt att utvärdera risken med det du vill lägga pengarna på och om du har råd med själva kostnaderna av ett utökat bolån.

Sist, men inte minst – du bör enbart låna pengar på huset om du verkligen behöver och om du verkligen har råd med själva lånet.

Jämför bolåneräntor

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se. Angelica är inte bara en ekonomisk expert utan också en ivrig te-drinkare och Rubiks kub-lösare!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Your current shadow instance is ""Default shadow"". Exit