9 tips för att ordna upp ekonomin efter semestern

Under semestern är det helt rätt att koppla av och ta det lugnt, men när du väl ska återgå till vardagen kan det visa sig att du gjort av med mer pengar än planerat. Det kostar ju trots allt att hitta på saker och när du kopplar av lägger du säkert mindre fokus på saldot på kontot.

Så vad gör du om du hamnar i en sådan situation? Jo, då gäller det att använda din nyvunna energi för att ordna upp ekonomin och komma igång med sparandet igen. Här är våra tips!

Kvinna och man vid dator diskuterar ekonomi

Läs mer: Storstäda din ekonomi inför hösten

1. Kom igång direkt

Det allra viktigaste när det gäller att ordna upp ekonomin efter semestern är att komma igång! Se över alla fakturor och räkningar och räkna på om du kommer kunna betala dem i tid. Om det ser ut att bli svårt gäller det att kontakta de företag du står i skuld till direkt och förklara situationen. Ofta finns möjligheten att göra uppskov så du undviker dyra avgifter.

2. Lägg upp en budget

En budget är ett av de allra bästa sätten att få kontroll över sina utgifter. Exempelvis får du reda på hur mycket du spenderar på olika saker och vad som egentligen är viktigt. Det blir då lättare att göra de prioriteringar som behövs för att ordna upp ekonomin och spara mer.

3. Se över fasta kostnader

Fasta kostnader är återkommande, oftast varje månad. Således kan dessa bli en rejäl bov i budgeten över tid. Titta vad du egentligen betalar för och om du faktiskt får ut något av det.

Använder du inte streamingtjänsten fullt ut? Säg upp den och spara tusenlappar per år.

4. Små utgifter växer snabbt till stora

Precis som fasta kostnader kan småutgifter snabbt växa sig större när de läggs på hög.

Här finns många bovar att se upp för, till exempel cigaretter, snus och energidryck. Även var du köper dessa småsaker kan ha stor inverkan på kostnaden. Till exempel är det oftast mycket dyrare att handla på bensinstationen eller tunnelbanekiosken än i affären.

5. Transport

Transport är nästan alltid en av våra största budgetposter – om vi inte har tur nog att bo granne med jobbet, så klart. Det här är därför en post som är väl värd att se över.

Finns det tillfällen då du kan ställa bilen och istället ta cykeln eller promenera dit du ska? Åker du kollektivtrafik så pass mycket att det är värt att skaffa ett månadskort? Här finns det ofta tusenlappar att spara, särskilt om du ändrar dina vanor kring transport på längre sikt.

6. Jämför tjänster

Många av de tjänster vi betalar för går att byta ut mot billigare alternativ. Några exempel är elavtal, lån och försäkringar. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra, eftersom det närmast svämmar över av enkla och kostnadsfria jämförelsetjänster online.

7. Sälj saker

Det är lätt att samla på sig prylar som du egentligen inte behöver. Lyckligtvis är det nästan lika lätt att sälja dem. Ofta kan en runda annonser på Blocket, till exempel med gamla kläder, ge ett välkommet tillskott i kassan som hjälper till att ordna upp ekonomin efter semestern.

8. Inför köpstopp

Om du vill sätta hårt mot hårt gällande dina inköp kan ett stopp av onödiga inköp vara ett bra sätt att få ordning på ekonomin. Skriv en lista på vad som räknas som onödigt och följ den till punkt och pricka. På så sätt kan du vara säker på att ha mer pengar över nästa månad.

9. Sätt igång med sparandet

Det sista tipset är att komma igång med ditt sparande. Om du har planerat att göra det och det känns som att det aldrig blir av, börja med ett automatiskt månadssparande – då blir det garanterat av! En tumregel är att lägga undan ungefär 10 procent av din lön efter skatt.

Läs mer: Är ditt sparande rätt placerat? – Hitta rätt sparform för din ekonomi

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Your current shadow instance is ""Default shadow"". Exit