Bostadspriserna fortsätter att stiga
Att huspriserna är höga idag har nog ingen missat. Och småhuspriserna fortsätter stiga på många platser i landet. Det var endast ett län i landet där priserna faktiskt sjönk mellan maj och juli 2017 – Örebro län. Detta betyder dock inte att det är ett dåligt tillfälle att köpa hus, men det kan däremot vara tillrådligt att inte vänta alltför länge om nu pristrenden skulle vända.
Prisökning över hela landet
Tidigare har huspriserna inte stigit så mycket i Norrland, vilket nu förändrats. Det län där priserna steg mest under tremånadersperioden maj – juli 2017 är nämligen Västernorrlands län. I 19 av landets 21 län så steg priserna under den senaste perioden. Storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö såg en prisökning på mellan 3 till 5 procent.
I genomsnitt kostade ett småhus i Sverige 2,96 miljoner kronor under perioden maj – juni 2017. I jämförelse med samma period föregående år så har priserna stigit i samtliga län i landet. Då var det Östergötland som stod för den största ökningen, med hela 12 procent. Medan priserna i hela landet steg med ungefär 9 procent. Även priserna i Örebro steg, men hade den lägsta ökningen som låg på 3 procent. Om man såg till storstadsregionerna så steg då priserna med 6 till 12 procent, så vi ser alltså ändå en lägre prisökning än förra året. Detta rör alltså inte bolåneräntan som styrs av helt andra faktorer.
Skenande priser och lockpriser
Det finns gott om exempel på objekt runt om i landet där priserna skenat rejält vid budgivning. Och anledningen är inte alltid på grund av att själva objektet är oerhört attraktivt. Det kan ibland vara frågan om att tomten är det som är attraktivt, vilket ofta är fallet. I vissa fall har slutpriset varit flera hundra procent högre än utropspriset, trots att objekten varit snudd på fallfärdiga.
Givetvis spelar även det geografiska läget stor roll i budgivningen.
Lockpriser är även något som ökat under den senaste tiden, vilket även återspeglas i antalet anmälningar som inkommit för just lockpriser från köpare som stått redo med sina bolån under budgivning och sedan blivit nekade att genomföra köpet vid vinnande bud. Och föga förvånande så rör detta i första hand bostäder i Stockholms innerstad, där budgivningen stundtals kan vara mycket hetsig. Begreppet lockpriser innebär att man sätter ett lägre pris för att locka potentiella köpare till en budgivning, vilket enligt svensk lag är olagligt. Dock är det självfallet svårt att påvisa att det är frågan om regelrätta lockpriser i många fall.
Framtiden
Det är svårt att veta exakt hur huspriserna kommer se ut nästa år vid den här tiden, men med lite tur har prisökningarna stannat av till nästa år. Vilket då sannolikt kan sporra många till att sälja, för att förhindra att göra en förlust om priserna skulle fortsätta sjunka. Detta kommer i såna fall förhoppningsvis att få de skenande priserna att avstanna. Men vad som kommer hända vet ingen i dagsläget, även om prognoser kan visa på en trend åt något håll. Det viktigaste är i slutänden att endast göra väl genomtänkta beslut, oavsett om du ska köpa eller sälja bostad.