Dyra semesterveckor blir billigare med ekonomisk planering

Semesterfirandet innebär för de flesta svenskar utlandsresor, utflykter, restaurangbesök och andra festligheter, men för var tionde svensk ekar plånböckerna tomma redan efter halva sommaren. Alternativet blir då att ta privat- eller kreditlån för att täcka upp för fortsatt kommande utgifter. Ett val som i efterhand kan ge en kraftig ekonomisk smäll.

Man i skuld

Semesterlyx och vardagsekonomi är inte nödvändigtvis två ord som fungerar bra ihop.
Under semestern unnar vi oss kanske en utlandsresa, fler restaurangbesök än vanligt och utflykter till andra orter, festivaler eller marknader. En del passar på att renovera huset eller båten. Att kosta på sig lite lyxiga aktiviteter och resmål hör semestern till, men för många kan detta också innebära en ekonomisk fälla som kan kosta fler tusenlappar än planerat.

Ökning av privatlån under sommarhalvåret

Enligt en undersökning gjord i maj detta året, påvisades att en femtedel av alla svenskar någon gång har betalat sin sommarsemester genom ett privatlån, antingen för att renovera hus eller båt, betala solsemestrar, men även för att kunna betala sina räkningar under sommarhalvåret.

Ett problem som banker och ekonomer har sett en ökning på under de senaste tio åren.

Experter avråder starkt från att ta kredit eller låna pengar för att betala sin utlandsresa, eftersom den ekonomiska smällen man får efteråt, både känns tråkig och onödigt dyr. De råder istället att om man skulle hamna i en ekonomisk situation, leta upp oanade inkomstkällor såsom uthyrning, loppmarknad etc. som man kan få lite extra pengar för.

Budgetera för semesterlyx

Ett gott råd för att undvika ta en mindre kredit snabbt eller privatlån under semestern – är att ha bättre framförhållning och planera sitt sparande inför semestern. Ofta bokar man resor och semester i god tid, och kan således skapa sig en semesterbuffert med ett litet sparande varje månad. Sätt dig ner och planera med familjen om vad ni vill göra nästkommande sommar, och kom överens om hur mycket ni behöver spara för att kunna få den semestern ni önskar. Det kan vara ett bättre alternativ än att till exempel ansöka om smslån utan UC.

Glöm inte att sol, bad och sköna sommarkvällar, inte behöver kosta något! Ta med en picknickkorg och en kortlek ner till stranden för att spendera tid ihop med familj och vänner. Semesterlyxen får plötsligt en annan betydelse och går dessutom hand i hand med vardagsekonomin!

Se upp med avbetalningsräntor på solsemestern!

Många charterbolag marknadsför sig med räntefria avbetalningsplaner, vilket kan låta billigt och bra för de allra flesta. Ta en extra titt i det finstilta innan ni bokar, den effektiva räntan kan gå upp mot 7-9%, samt avi- och uppläggningsavgifter.

Konsumentverket är inkopplade och menar att resebolagens marknadsföring kan strida mot lagen. ”Delbetalningar får inte kallas för räntefria när det utgår en effektiv ränta” – säger Anna Hult, jurist på Konsumentverket. Men definitionen av lagen har skilda uppfattningar, och kan leda till ett fall för antingen konsumentverket eller domstol.

Är ni redan igång med semesterplaneringen inför nästa sommar? Se då upp med charterbolagens dyra avbetalningsräntor.

Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Your current shadow instance is ""Default shadow"". Exit