Kostnaderna ökar 2023 – det här kan du göra

Ingen har väl undgått de skenande priserna under året som gått, den höga inflationen har satt sina tydliga spår. Bland annat har priserna för mat, el och bränsle eskalerat kraftigt. Faktum är att de beräknade levnadskostnaderna har ökat med runt 17 % på bara ett år.

Är du ensamboende vuxen i huvudstaden innebär det här i praktiken att du nästa år kommer att behöva betala ungefär 1 410 kr mer i månaden för att behålla samma levnadsstandard som tidigare. 

Inte nog med att saker och ting kostar mer och du har mindre pengar kvar efter att räkningarna är betalda, det blir dessutom svårare för dig att ta lån. Detta då din återbetalningsförmåga försämras när du inte längre har lika mycket pengar över. Det kan upplevas som ett riktigt moment 22, ganska paradoxalt med andra ord. Hade pengarna räckt till så hade du ju inte behövt tänka på ett lån från första början. 

Med dessa dystra sanningar kan det kännas lite tungt att gå in i det nya året. Men misströsta inte, det finns saker du kan göra både för att dra in på dina utgifter, och för att bättra på dina chanser till ett lån.

Levnadskostnaderna ökar och det blir svårare att ta lån

Räkna på din hushållskostnad 

För det första är det bra om du ser över vilka inkomster och utgifter du har i nuläget. Kanske finns det några enkla förändringar som kan spara dig hundra- eller till och med tusenlappar. Ibland räcker det med en enda stor förändring, men ofta kan även många små förändringar ha en stor effekt.  

Till exempel kan du börja planera dina matinköp efter matbutikernas veckoerbjudanden, jämföra elavtal och byta till ett billigare, åka kollektivt istället för att ta bilen, avsluta de streamingtjänster som du inte använder varje månad, och så vidare. Många bäckar små gör en stor å, som ordspråket säger.  

Ta gärna hjälp av Konsumentverkets budgetkalkyl när du räknar på dina kostnader. 

Städa upp i din ekonomi

Städa upp din ekonomi 

När det kommer till att ta lån finns det också en del grejer du kan göra för att öka dina chanser till en godkänd ansökan. Långivare gillar att se en ordnad ekonomi, det betyder att risken de tar när de lånar ut pengar till dig inte är lika hög.  

Att minska på utgifterna som vi nämnde ovan är en bra början. På så vis får du mer pengar över varje månad och det bådar gott för att du ska kunna betala tillbaka eventuella lån.  

Om du redan i nuläget sitter på många lån är det också en bra idé att försöka samla dessa i ett enda hopbakslån. Dels blir det enklare att ha koll på bara ett lån istället för flera, och dels kommer du med största sannolikhet att sänka räntekostnaden, vilket innebär att du inte kommer att behöva betala lika mycket för ditt lån. Dessutom är det till din fördel om du inte har för många lån och kreditupplysningar i ditt namn. 

Om du har ett eller flera kreditkort kan det vara bra att se över även dessa. Banker och långivare ser dessa som krediter, vare sig du har nyttjat dem eller inte. Har du därför kort du aldrig använder så är det en bra idé att säga upp dessa innan du ansöker om ett lån. 

Nästan redo att ta steget 

När du gjort vad du kan för att minska på utgifterna och ordna upp din ekonomiska situation är det dags att du börjar jämföra de olika lånen. Var noggrann med att läsa villkoren, och fokusera lite extra på den effektiva räntan då du vill hålla den så låg som möjligt.    

Om du inte når upp till de inkomstkrav som ställs eller om din kreditvärdighet av någon annan anledning inte är tillräcklig så kan det vara en god idé att ta hjälp av en medsökande. Du kommer fortfarande vara huvudsökande, men i och med att du adderat ytterligare en person så kommer dennes inkomster räknas in och öka dina chanser till ett godkännande. Viktigt att tänka på är dock att om du inte skulle kunna betala tillbaka ditt lån, då kommer istället den medsökande tvingas ta över avbetalningen. Så var noga med att ni båda är införstådda med vad som gäller. 

Dra in på levnadskostnaderna och spara pengar om du har möjlighet

Den som spar han har 

Det bästa är givetvis om du inte alls behöver ta något lån, utan bara kan dra in på utgifterna och på så vis klara dig på egen hand. Kanske kan du till och med stoppa undan en slant varje månad. En positiv nyhet bland alla dessa pris- och räntehöjningar är att även sparräntan hos många banker har gått upp.  

Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Your current shadow instance is ""Default shadow"". Exit