Låg krona kan leda till nerbantad semester

turistr_artikel

Det nya året tordes bjuda på en en förändring vad gäller de ekonomiska aspekter som delvis varit lite tyngre under 2016, och gav således för många kanske också en förhoppning om att det nya året skulle ha ljusare utsikter, rent ekonomiskt. Men det nya året bjöd inte på några positiva överraskningar, inte vad gäller den svenska kronan i varje fall. 

De som planerat att åka på solsemester utomlands, eller ska flyga tvärs över atlanten till USA får nöja sig med en tunn plånbok, även detta året. Det är nämligen inte kronans år – detta året heller, menar Henrik Unell, valutastrateg på Nordea.

Riksbankens inflationsmål höjer priserna

Den svaga kronan beror främst på Riksbanken och deras inflationsmål för 2017, då de vill hålla kronan nere för att få upp inflationen så mycket som möjligt. Svenska exportbolag är säkerligen nöjda med beskedet, men för de som planerat att resa utomlands får en rejäl tankeställare.

Enligt en uträkning får en svensk resenär räkna med att en resa till t.ex.New York blir ungefär 10% dyrare än förgående år. Ett hotellrum som då kostade 1500 kr natten, kostar detta året 1650 kr.

Dollarn kostar ca 9,80 på ett växlingskontor idag, jämfört med 8,90 – som den kostade förra året.

Dyrare och billigare resemål

Det är inte bara resor till USA som kan bli dyra, även den relativt korta sträckan över till Norge kan räcka för att semesterpengarna ska sina. Jämfört med förra vintern, var den svenska kronan högre värderad än den norska – detta har inte hänt på många år och var således en glädjande nyhet på många sätt. Nu har den norska ekonomin förbättrats, likväl prishöjningen av oljepriset. Nu kostar den norska kronan 10% mer än förra året.

Däremot har Brexit lett till en rejäl sänkning för pundet, vilket kan leda till att svenskarna nu reser till England istället för platser där valutan är dyrare. Dock ser det ut som att pundets utveckling är påväg att vända igen och kan återhämta sig lite mot kronan, säger Richard Falkenhäll, valutastrateg på SEB.

Om någon förändring ska ske, måste Riksbanken göra en helomvändning i penningpoltiken snart. Henrik Unell på Nordea menar dock att riksbanken inte planerar några tvära förändringar under 2017.

Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Your current shadow instance is ""Default shadow"". Exit