Lån för sjukvård

Hur mycket vill du låna?

Sjukvård är något som kan kosta pengar. I Sverige har vi det dock bra ställt när det kommer till det här, detta på grund av högkostnadsskyddet. Det gäller dock inte för alla typer av sjukvård. I de fall då det inte gör det kan det därför krävas att du ansöker om ett lån för sjukvård. Just detta ska vi undersöka lite närmare i den här texten. Till att börja med kan du se några exempel på långivare här under.

Lån för sjukvård

Hur fungerar högkostnadsskyddet?

Vi ska börja med att ta oss en titt på hur högkostnadsskyddet fungerar, detta eftersom det förhoppningsvis ska leda till att du inte behöver ta något lån för sjukvård. Syftet med högkostnadsskyddet är att dina vårdavgifter inte ska behöva bli alltför dyra.

Dock finns det olika typer av högkostnadsskydd. Ett av dessa är högkostnadsskyddet för öppenvård. Det gäller alltså för besök i den öppna hälso- och sjukvården. För dig som inte är bekant med uttrycket innebär öppenvård allt typ av sjukvård som inte handlar om att du blir inlagd på ett sjukhus. Det kan bland mycket annat till exempel handla om ett vanligt läkarbesök.

Hur som helst, i regel fungerar högkostnadsskyddet som så att du under en tolvmånadersperiod som mest får betala 1 150 kr för dina besök inom öppenvården. Med det sagt kan det variera något från region till region, detta eftersom varje enskild region har rätt till att besluta om att högkostnadsskyddet ska börja gälla vid ett ännu lägre belopp än 1 150 kr. Dock kan de aldrig besluta om att det ska börja gälla vid ett högre belopp än så.

Som vi tidigare nämnt utgår högkostnadsskyddet för öppenvården utifrån en 12-månadersperiod. Detta betyder inte att det gäller under ett år, alltså från 1 januari till 31 december, utan det gäller i 12 månader från och med det att du gör ditt första besök hos öppenvården under den aktuella 12-månadersperioden. Gör du till exempel ditt första besök 6 april? Då utgår högkostnadsskyddet från det datumet och gäller fram till 5 april nästa år.

Hur som helst, när dina öppenvårdskostnader för den aktuella 12-månadersperioden har överstigit 1 150 kr får du ett så kallat frikort. Därefter blir alla dina besök gratis. Det är något som sedan gäller under resten av den aktuella tolvmånadersperioden, och detta i samtliga Sveriges regioner. När perioden är över, då börjar det om från början igen. Då får du alltså betala för dina besök inom öppenvården till dess att dina kostnader återigen överstigit 1 150 kr.

Det är också värt att påpeka att det finns vissa saker som högkostnadsskyddet inom öppenvården inte täcker. Detta handlar bland annat om du har en tid och inte dyker upp, vaccinationer, olika typer av intyg, samt kopior av din journal.

Högkostnadsskydd för dig som är inlagd på sjukhus

En annan typ av högkostnadsskydd är det som gäller för dig som är inlagd på sjukhus. Det betyder att du som allra mest får betala 100 kr per dygn som du är inlagd. I en del regioner kan denna avgift vara ännu lägre, men den får aldrig vara högre än 100 kr per dygn.

Lån för sjukvård

Högkostnadsskydd för läkemedel

Det finns även ett högkostnadsskydd som gäller för läkemedel. Notera dock att det bara gäller receptbelagda läkemedel, alltså sådana som skrivits ut av någon typ av vårdpersonal. Samtliga läkemedel som skrivs ut ingår dock inte i högkostnadsskyddet. För dig som är yngre än 18 år är samtliga läkemedel som högkostnadsskyddet täcker alltid gratis.

När det gäller högkostnadsskyddet för läkemedel fungerar det som så att du som mest får betala 2 350 kr för dina läkemedel per 12-månadersperiod. Närmare bestämt är det något kallat en egenavgift du får betala när du ska hämta ut de flesta receptbelagda läkemedel, och denna avgift får du alltså betala till dess att du kommit upp i 2 350 kr.

Dock kommer du att kunna börja betala mindre för dina läkemedel redan tidigare än så. Närmare bestämt gäller det hela priset för läkemedlen fram till det att du nått upp till 1 175 kr. Då börjar rabatten gälla. Närmare bestämt behöver du bara betala halva priset för dina läkemedel fram tills att du har kommit upp i 2 243 kr. Därefter behöver du bara betala en fjärdedel av priset, detta tills du har kommit upp i 4 167 kr. Du betalar sedan bara 10 procent av priset till du sammanlagt har betalat 5 767 kr. När du väl nått denna kostnad blir dina läkemedel helt gratis under den återstående delen av 12-månadersperioden. Därefter börjar det om från början igen.

Varför ta ett lån för sjukvård?

Ett av de skälen till att man skulle kunna tänkas behöva ta ett lån för sjukvård har att göra med det faktum att högkostnadsskyddet inte gäller för privat vård. Visserligen är det bra att vi har högkostnadsskydd och liknande i svensk sjukvård, detta för att rätten till vård inte borde handla om hur mycket pengar man har, vilket det till exempel i många fall gör i USA.

Dock är den allmänna sjukvården i Sverige långt ifrån perfekt. Bland annat är de långa väntetiderna ett mycket stort problem som gör att många patienter istället föredrar att söka till den privata vården. Att göra det har sina fördelar eftersom väntetiderna inom den privata vården inte alls är lika långa som inom den allmänna.

Nackdelen med den privata vården är dock det faktum att den i de flesta fall kostar betydligt mycket mer pengar än vad den allmänna gör. Behöver du vända dig till den privata sjukvården men inte har råd att betala för det på egen hand kan det därför bli nödvändigt med ett lån för sjukvård.

Några alternativ för dig som vill ta ett lån för sjukvård är att vända dig till någon av de många långivare som erbjuder privatlån och/eller snabblån. Fördelen med dessa lån är nämligen den att du kan använda de pengar du lånar till vad som helst. Du kan jämföra olika långivare för de olika lånetyperna och läsa mer om dem här på Sverigekredit.

Lån för sjukvård

Fördelar och nackdelar med lån för sjukvård

Vilka är då fördelarna och nackdelarna med lån för sjukvård? Det ska vi nu ta oss en titt på.

Fördelar

  • Lån för sjukvård kan vara ett bra alternativ för dig som vill vända dig till den privata sjukvården men inte har råd att stå för kostnaderna på egen hand.
  • Lån för sjukvård kan i många fall också användas till annat inom hälsa än renodlad sjukvård, till exempel skönhetsoperationer och olika typer av utbildningar.
  • Eftersom även privatlån kan användas som lån för sjukvård har du gott om olika långivare att välja mellan.

Nackdelar

  • Precis som när det kommer till andra typer av lån är det inte gratis att ta ett lån för sjukvård. Det tillkommer nämligen i majoriteten av fall kostnader i form av ränta och andra avgifter. Om du har möjligheten är det därför bättre om du bekostar din sjukvård på egen hand, alternativt vänder dig till den allmänna sjukvården, även fast den i många fall tyvärr lämnar en hel del i övrigt att önska.

FAQ

Vilken typ av sjukvård är lån för sjukvård främst till för?

Lån för sjukvård är främst till för privat sjukvård eftersom det är just denna som kan kosta mycket pengar.

Är lån för sjukvård bara till för renodlad sjukvård?

Nej, i många fall går dessa lån även att använda till andra hälso- och skönhetsrelaterade ärenden, till exempel skönhetsoperationer och olika typer av utbildningar relaterade till sjukvård, hälsa och skönhet.

Är det en bra idé att ta ett lån för sjukvård?

Det beror på. Om du till exempel vill vända dig till den privata sjukvården, och ett lån för sjukvård är ditt enda sätt att få råd med det, då kan det vara en bra idé.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Your current shadow instance is ""Default shadow"". Exit