Allt du behöver veta innan du lånar till husbil
Nu är sommaren riktigt nära. På arbetsplatser runt om i landet pratas det om planerna inför semestern. Att få resa runt i Sverige och se vår vackra natur är en dröm för många, kanske din med? Med en husbil kan du under semestern ka dit näsan pekar och stanna nästan var som helst.
Men när du ska köpa husbil finns det en hel del att tänka på innan du slår till. Du behöver bestämma dig för hur många bäddar du behöver i husbilen samt sittplatser vid färd. Du måste även se så du har rätt körkortsbehörighet för en husbil av den storleken du önskar. När du vet vad för husbil du vill ha behöver du bestämma dig för hur mycket du vill eller kan betala för en husbil.
Olika husbilar för olika behov
Det finns flera typer av husbilar som passar för olika familjer. Här listar vi de vanligaste:
- Helintegrerad – Denna variant av husbil är den största och därför dyrast både i inköp och i drift. Den helintegrerade husbilen har ofta många bäddar och kommer i flera olika planlösningar.
- Halvintegrerad – Denna husbil är mindre och kommer därför naturligt med ett mindre antal sängplatser. Oftast hittar man sängplatserna längst bak i husbilen på den halvintegrerade.
- Alkovbil – En alkovbil är en lite mindre husbil där det oftast finns sovplatser ovanpå förarhytten.
En lösning som blir allt mer populär är den inredda skåpbilen. Det finns både skåpbilar som kommer färdiga med inredning men många väljer att själva bygga inredningen i bilen för att få den som man vill.
Flera sätt att finansiera en husbil
Det bästa är alltid att betala hela kontant men det är få som har möjligheten att göra det. Då kan ett alternativ vara att låna till en husbil. När du ska låna till en husbil finns flera alternativ men vi kommer rikta in oss på de två vanligaste alternativen som är att låna utan säkerhet och att låna med husbilen som säkerhet.
Dessa två olika lån kan verka lika men det finns några saker som skiljer de åt. Det är därför viktig att jämföra innan man tar ett lån för att hitta det bästa alternativet för dig.
Låna med säkerhet
Du kan ansöka om ett lån med husbilen som säkerhet. Det fungerar ungefär som ett bolån men istället för bostaden som säkerhet för lånet är det husbilen som utgör säkerheten för lånet.
När du tar ett lån där du använder en husbil som säkerhet kommer du behöva köpa husbilen från en bilhandlare. Det går dessvärre inte att köpa husbil begagnat när du lånar med säkerhet.
Hur stort lån du får baseras till stor del på värdet på objektet du vill använda som säkerhet. Med ett lån med säkerhet finns även en del andra förmåner du kan få. Många gånger kan villkoren för lånet bli bättre om du har en säkerhet.
Räntan är vanligtvis lägre på denna typ av lån. Det beror på att när du lånar med en säkerhet för lånet får långivaren en garanti att få tillbaka pengarna.
Låna utan säkerhet
I motsats till lån med säkerhet kan du använda pengarna till vad du vill om du lånar utan säkerhet. Det gör att du kan köpa en husbil begagnat av en privatperson eller av en bilhandlare om du föredrar det.
För lån utan säkerhet finns ingen fysisk säkerhet för lånet vilket gör att banken har ingen garanti att få tillbaka sina pengar. Det gör att din inkomst och förväntade betalningsförmåga är det som utgör grunden till hur mycket du får låna.
Oavsett vilken av de två lånetyperna man väljer kommer långivaren undersöka ens ekonomiska förutsättningar och göra en kreditupplysning.
Tänk på detta innan du köper husbil
Efter att du hittat en husbil som passar din ekonomi och dina behov samt ett sätt att finansiera köpet så finns det en del saker att tänka på.
När du kollar på husbilen behöver du vara noga. Provkör den och ta gärna med dig någon som är kunnig på bilar. Du vill inte lägga pengar på att köpa en husbil som senare visar sig ha stora fel.
Några saker som är viktiga att kolla upp är att allt är tätt som bensintank och avlopp så det inte läcker in fukt i bilen. Om du har möjlighet bör du väga den så du ser att den inte är lastad så den överskrider den tillåtna vikten.
Om du köper husbilen privat behöver du se till så det finns ett köpekontrakt där alla uppgifter om husbilen, köpesumma och datum framgår. Du bör aldrig betala i förskott utan det bästa är att göra en banköverföring på plats eller att sköta det på en bank.