Hur mycket vill och kan du låna?
Det är många frågor man kan och ska ställa sig innan man skickar in en ansökan om ett lån. Hur mycket behöver man låna? Hur lång tid bör återbetalningstiden vara för att man utan problem ska kunna betala tillbaka? Detta är bara två av de frågor som absolut ska gås igenom innan man ens funderar på att ansöka.
Den kanske viktigaste frågan i sammanhanget är dock skillnaden mellan ”vill” och ”kan”, detta i ett individuellt perspektiv. Skillnaden mellan svaren på frågorna kan vara minimal, men den kan också vara mycket stor, och det är viktigt att besvara dessa frågor oavsett det handlar om ett snabblån, ett privatlån eller ett bolån. Kopplat till detta är hur mycket du ”bör” låna. Följ med på en språkteknisk odyssé nedan för att få en bild av vad de olika orden egentligen betyder när det handlar om lån.
Hur mycket vill du låna?
Rent språktekniskt är ordet ”vill” positivt laddat. Det är dessutom framåtsyftande. Att vilja något är att se framåt för att skapa en positiv förändring. När det handlar om lån kan ordet utgöra en slags fälla. Det säger sig självt att det belopp man vill låna kan vara större än det belopp man kan låna. Beloppet kan också vara större än den summa man bör låna.
Exempel: Du vill låna 50 000 kr med ett privatlån för att köpa en begagnad bil. Samtidigt sätter din faktiska ekonomiska situation stopp för detta lån. Du kan alltså inte låna så mycket trots att du vill det.
Exempel: Du vill låna 5000 kr i en månad för att resa utomlands en weekend. Din ekonomi sätter inte alls käppar i hjulen för lånet, men du kanske inte bör låna så mycket.
Hur mycket kan du låna?
”Kan” är ett mer begränsande ord. Det ger automatiskt en slags ram kring möjligheter oavsett om det handlar om lån eller något annat. I samband med lån och krediter ger ordet kan både en ram för möjligheten att låna över huvud taget och hur mycket du kan låna. Till exempel kan den som har ett skuldkonto hos Kronofogden inte låna över huvud taget.
Det är de mer konkreta ekonomiska förutsättningarna som ger ramarna sett från långivarens sida. Vissa av dessa förutsättningar är kända för dig (inkomst, utgifter med mera) medan andra är lite mer otydliga (kreditvärdighet och betalningsförmåga). Ur ditt perspektiv handlar kan mer om hur mycket du kan låna samtidigt som du fortfarande har goda förutsättningar att utan problem betala tillbaka. Här är inkomsten och hur mycket du har kvar att leva på när räkningarna är betalda i fokus.
Exempel: Du vill ta ett snabblån på 15 000 kr. För detta lån ska du betala tillbaka 6000 kr per månad i tre månader (inklusive ränta). Normalt har du 4000 kr kvar att leva på per månad. Utifrån dessa förutsättningar kan du alltså inte ta lånet.
Exempel: Din ekonomi har den styrkan att du kan låna 100 000 kr med ett privatlån. Det behöver inte betyda att du vill låna så mycket eller att du bör låna det beloppet.
Hur mycket bör du låna?
”Bör” är ett mer värdeladdat ord till skillnad från vill och kan. Det är också en slags uppföljning till både vill och kan. Man skulle kunna säga att ordet bör utgör en ”kontrollstation” som det sista steget innan du börjar fylla i en ansökan om att låna. Om det står klart att du kan låna ett visst belopp rent ekonomisk och praktiskt är den naturliga följdfrågan om du faktiskt bör låna beloppet. Ställer du dig den frågan är det fullt möjligt att du upptäcker att ett lån förmodligen inte är något bra val.
Exempel: Du vill låna 3000 kr för att köpa nya kläder och lånet ryms utan problem i din ekonomi (kan). Samtidigt kanske du inte bör ta det lånet med de kostnader det kommer med eftersom du kan bekosta din nya garderob med pengar från nästa lön.
Sammanfattning: Identifiera hur du tänker
Med stor sannolikhet var syftet med ditt besök på Sverigekredit idag inte att få en svenskalektion. Om du har gått igenom vårt resonemang ovan hoppas vi ändå att du har fått lite att tänka på kring vad de tre små orden vill, kan och bör kan betyda inom långivning.
Viktigast är kanske ordet ”bör”. Det är nämligen i praktiken det ord som avgör om du ska låna eller inte. Se till att alltid fundera ett varv extra kring detta ord, särskilt när det gäller mindre konsumtionslån. På så sätt kan du förmodligen undvika en hel del risker och eventuella problem.
Här på Sverigekredit.se försöker vi ge dig det bästa beslutsunderlaget kring lån och krediter. Om du tyckte den här artikeln var intressant kan vi tipsa om även följande artiklar:
- Risker med att låna
- Gör en hushållsbudget över inkomster och utgifter
- Viktigt inför ett lån – Att tänka på innan du lånar
- Ångra sms-lån