Inget amorteringskrav för unga – Hjälper det?
Att ta sig in på dagens bostadsmarknad är inte det lättaste. Det är varken lätt att få en lägenhet att hyra eller att lyckas spara ihop till kontantinsatsen och lyckas få ett lån till att köpa en lägenhet. Skulle det bli lättare för unga personer att ta sig in på bostadsmarknaden om amorteringskravet togs bort?
Samma köpare och dyrare priser
För inte allt för många år sedan valde Danmark att ta bort amorteringskravet för att se hur det skulle förändra marknaden. Och för att se om det kunde hjälpa bland annat för unga. Det var både ekonomer och forskare som studerade resultatet. En av de största lärdomarna som kom med detta var att priserna sköt i höjden och att inga nya köpare kom in på marknaden. Istället så var det fortfarande de som hade mest pengar som köpte lägenheter. De kunde då istället betala lite mer för samma lägenhet, eller köpa en dyrare. Detta gjorde att priserna trissades upp och unga hade inte råd att köpa av den anledningen att det blev ännu dyrare och de kunde inte få så stora lån.
Så tanken, som var att få in unga och de med mindre pengar på bostadsmarknaden gick inte alls som planerat. De som fick det bäst i den här situationen var de som redan hade lägenheter, som de nu kunde sälja till ett ännu dyrare pris.
Hälften valde att sluta amortera
Av de som redan hade lån var det cirka 50 % som valde att sluta amortera. Detta gjorde de genom att flytta sina lån till en produkt som erbjöd amorteringsfritt lånande. Det var främst unga och äldre som valde att sluta amortera. På detta sätt kan det ses som en fördel för unga med slopat amorteringskrav, men målet var att få in nya grupper av personer på marknaden, och inte gynna dem som redan var inne på marknaden.
Färre bostäder med amorteringskrav
En fråga som ställs i Sverige är om amorteringskraven och de dyra priserna gör att produktionen av nya bostäder minskar. I och med att priserna redan är så höga idag, och priserna på nyproduktion är ännu högre så blir det svårt att köpa dessa lägenheter. Man funderar därför på om ett slopat amorteringskrav skulle göra så att det byggs fler lägenheter. Och att detta i sin tur skulle göra så att bostadspriserna går ned inom sin tid, eftersom att det inte blir lika stor konkurrens i och med att de finns fler lägenheter att välja mellan. När Danmark slopade amorteringskravet så byggdes det fler lägenheter än vanligt. Dock gick det inte att koppla det direkt till det slopade amorteringskravet, så det är svårt att säga vad det var som faktiskt ändrade detta.
Slutsats
En sak som är säker är att vi i Sverige, och speciellt i storstäderna, behöver en förändrad bostadsmarknad för att fler ska kunna ta sig in på den. Frågan är bara vad som är det bästa alternativet, och ett slopat amorteringskrav verkar inte ha varit lösningen i Danmark.