Onlinekredit

Hur mycket vill du låna?

En onlinekredit är precis som det låter – en kredit som du har online. Ungefär som ett kreditkort, fast utan kort. I stället öppnas ett kreditkonto åt dig, från vilket du kan göra överföringar till ditt vanliga bankkonto när du vill. Ett annat vanligt förekommande namn för onlinekredit är kontokredit. Det är alltså exakt samma sak, bara olika namn.

Lån anpassade för dig
Lån anpassade för dig
Sverigekredit - Onlinekredit - ()

Vem kan ansöka om en onlinekredit?

För att öppna en onlinekredit behöver du inte bege dig till banken. Det  räcker med att du har tillgång till BankID. Du gör din ansökan om en onlinekredit på nätet. Detta kan du kan göra både från datorn såväl som från mobilen eller surfplattan och svar på ansökan ges ofta direkt. Om din ansökan beviljas kommer din onlinekredit öppnas omgående och du har tillgång till den direkt.

Idag finns det väldigt många olika aktörer som erbjuder onlinekrediter och kraven för att beviljas en kredit hos dessa kan skilja sig något åt. Ju högre kreditgräns du vill ha, desto högre kommer också kraven på framför allt din inkomst att vara.

De grundläggande kraven kan se ut så här:

* Minst 18 år
* Fast bosatt och folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka
* Någon form av månatlig inkomst
* Inga betalningsanmärkningar

Vad som godkänns som inkomst kan variera mellan olika kreditgivare. Vissa kräver att du ska ha en inkomst från tjänst, medan andra godtar även andra inkomstformer såsom exempelvis studiemedel, pension, föräldrapenning och liknande. Gällande betalningsanmärkningar finns det ett fåtal aktörer som ibland kan ha överseende med dessa. Ofta med förutsättning att din övriga ekonomiska situation är god och att dina anmärkningar är minst 6 månader gamla.

Hur ansöker man om en onlinekredit?

Att ansöka om en onlinekredit är som regel väldigt smidigt. Ansökningsprocessen ser naturligtvis inte exakt likadan ut för alla kreditgivare, men i stora drag så går det till på samma sätt överallt. Eftersom hela ansökan sker på nätet behöver du bara tillgång till BankID för att kunna genomföra din ansökan. Har du inte något BankID är det väldigt enkelt att ladda hem detta. Om du tycker det känns krångligt kan du alltid kontakta supporten hos din bank, så får du all hjälp med ditt BankID som du kan tänkas behöva.

Att ansöka om en onlinekredit: Att ansöka om en onlinekredit:

  1. Fyll i hur stor kredit du önskar ansöka om

  2. Fyll i de personliga uppgifter som efterfrågas

  3. Signera ansökan med ditt BankID

  4. Din ansökan handläggs och du får därefter svar

De flesta onlinekrediter har en automatiserad handläggningsprocess där du omedelbart får svar på din ansökan. I vissa fall kan det krävas att en handläggare tittar på din ansökan innan de kan ge något besked angående din kredit. Det kan ibland vara så att du behöver komplettera dina inkomstuppgifter eller liknande. I så fall får du besked så snart handläggaren tittat på din ansökan.

Vad händer om ansökan beviljas?

Om din ansökan om en onlinekredit godkänns kommer ett kreditkonto öppnas upp i ditt namn. Detta sker som regel omedelbart och du har då också tillgång till din beviljade kredit direkt. Precis som vanligt med en kredit har du tillgång till precis så stor del av krediten du behöver, ända upp till din beviljade kreditgräns. Antingen kan du kan använda hela eller delar av krediten omgående, eller låta krediten bara vara för att så använda den när behov uppstår.

När du vill använda din beviljade kredit loggar du in på ditt kreditkonto – denna inloggning brukar ske med hjälp av ditt BankID för en så säker process som möjligt. Inne på ditt kreditkonto kan du därefter föra över pengar till ditt vanliga bankkonto.

Överföringstiden varierar mellan olika onlinekrediter, men de flesta har en viss stopptid varje dag. Överföringen måste göras innan stopptiden för att den ska genomföras samma dag. Om du gör transaktionen efter stopptiden kommer den behandlas nästföljande bankdag. Detta kan dock som sagt skilja sig åt mellan olika kreditgivare, så om överföringstiden är viktig för dig bör du också kontrollera denna innan du bestämmer dig för var du ska göra din ansökan.

Återbetalning av en onlinekredit

Precis som för vilken kredit som helst ska du varje månad göra en inbetalning till din kreditgivare. Har du inte använt något av din kredit ännu kommer du naturligtvis heller inte att behöva betala något. Det kostar ingenting att bara ha din onlinekredit, så länge den inte används.

Har du däremot använt hela eller delar av din kredit kommer du också behöva göra en inbetalning. Därefter kan du välja själv om du vill återbetala hela det belopp du nyttjat, eller om du vill dela upp det i flera avbetalningar. Om du väljer det senare alternativet brukar det vara så att du behöver betala en minimumsumma, men att du naturligtvis får betala mer än så om du vill.

Vissa kreditgivare erbjuder också olika ränta på din avbetalningsplan beroende på hur du lägger upp den. Ju kortare avbetalningstid du väljer, desto lägre ränta får du också på krediten. Detta varierar dock mellan olika långivare och är inte något som förekommer hos alla.

Vilka fördelar och nackdelar finns med en onlinekredit?

Precis som för allting annat finns också både fördelar och nackdelar med onlinekrediter. Något som kan vara en fördel är att du har omedelbar tillgång till pengar (åtminstone för de onlinekrediter som erbjuder omedelbara utbetalningar).

En nackdel är att en onlinekredit ofta har en högre ränta än ett vanligt privatlån. Men jämfört med ett privatlån innebär också en onlinekredit en avsevärt större ekonomisk frihet då den är återanvändbar. Den som tar ett vanligt lån löper högre risk att spendera pengarna eftersom de befinner sig på bankkontot.

Räntan behöver inte bli särskilt jobbig om man bara använder en del av sin kredit och man sedan återbetalar den direkt. Tillhör man däremot den kategori av låntagare som endast betalar minibeloppet varje månad finns det risk för att kostnaderna ökar väldigt snabbt. Detta gäller framför allt om man nyttjat en större del av krediten. Då det minsta månatliga beloppet att betala in endast täcker lånets kostnader för ränta varje månad. Med andra ord kommer man då stå och betala varje månad för ingenting alls.

Vilka är skillnaderna mellan vanliga lån och onlinekrediter?

Det finns både skillnader och likheter mellan ”vanliga” lån och onlinekrediter. Bägge delar är i grunden en form av lån, även om dessa därefter fungerar på olika sätt.

När du tar ett vanligt lån beviljas du ett lån på en viss summa – så långt ser onlinekrediten likadan ut; denna beviljas också på en viss summa.

Det vanliga lånet betalas därefter ut direkt till ditt bankkonto och du får då hela ditt beviljade lånebelopp utbetalt i en klumpsumma. En onlinekredit får du inte utbetald alls till ditt bankkonto.

Denna får du i stället utbetald till ditt kreditkonto. Kreditkontot har du alltid tillgång till och från detta kan du därefter göra utbetalningar direkt till ditt bankkonto. Dock behöver du inte överföra hela den beviljade kreditsumman på en gång. Använd bara så mycket av din kredit som du behöver just nu. Resterande delar av krediten låter du bara vara kvar på ditt kreditkonto tills nästa gång du behöver pengar. Den oanvända delen betalar du inte för, så i praktiken blir det ett skräddarsytt snabblån.

Varierande återbetalningstakt

När du återbetalar ditt lån, betalar du in en viss del av lånet varje månad. Antingen kan du betala exakt samma summa varje månad, eller en summa som sjunker i takt med att lånet återbetalas. Varje månad betalar du av på lånet, ända tills detta är helt avbetalat. Om du behöver ett nytt lån behöver du då ansöka på nytt.

Om du skulle behöva låna mer pengar under tiden du fortfarande betalar av på ditt lån, har du ofta möjlighet att ansöka om att få höja ditt lån. Det innebär att ditt nuvarande lån läggs om till ett högre lån. Mellanskillnaden från det du hade kvar att betala av på lånet, upp till den nya lånegräns du fått beviljad, är den lånesumma som betalas ut till ditt konto. Ibland med avdrag för uppläggningsavgift.

När du betalar av på din onlinekredit har du möjlighet att återbetala på samma vis som ett lån återbetalas. Så länge du som lägst betalar kreditens minsta månatliga summa kan du välja själv hur stora eller små inbetalningar du ska göra varje månad. Vissa kreditgivare ger dig också möjlighet att påverka räntan. Denna kan variera beroende på hur kort eller lång tid du väljer att lägga upp din avbetalning över.

Varje gång du har återbetalat hela eller delar av din kredit har du till skillnad mot det vanliga lånet också möjlighet att använda din kredit igen. Så länge du sköter dina inbetalningar finns det inte någon övre gräns för hur många gånger du kan nyttja din kredit. Det finns inte heller någon nedre gräns, vilket innebär att du kan ha den vilande kostnadsfritt.

Vad är syftet med en onlinekredit

Det främsta syftet med en onlinekredit är naturligtvis att ha tillgång till en viss summa pengar när som helst. Alla rekommenderas att ha en buffert. Att spara ihop till en buffert är dock inte alltid det enklaste och om man har en inkomst som är relativt låg kan det till och med vara så att man kanske inte har något alls att lägga undan till någon buffert varje månad.

Då är det många som väljer att ansöka om en onlinekredit för att använda denna som buffert under tiden som de sparar ihop till en egen sådan. På så vis behöver man inte vara orolig för att det ska uppstå någon kostnad som man inte räknat med – för om det gör det så har man möjlighet att ta sig an denna.

Att ansöka om en onlinekredit utan UC

Många kreditgivare erbjuder idag sina kunder att ansöka om en onlinekredit utan UC. Det är väldigt många som tror att ’utan UC’ är samma sak som ’utan kreditupplysning’. Det stämmer dock inte. Utan UC innebär att kreditupplysningen för krediten hämtas från någon annan kreditinformatör än UC (Upplysningscentralen).

Anledningen till att detta, är för att en kreditkontroll hos UC också kommer innebära ett försämrat kreditbetyg hos nämnda aktör. Bara en kreditupplysning påverkar inte kreditbetyget särskilt mycket. Men i takt med att fler kreditförfrågningar registreras i din kreditupplysning, kommer också ditt kreditbetyg att bli sämre.

För att klargöra – ingen långivare eller kreditgivare (undantaget pantlån) har tillåtelse att bevilja en kredit utan kreditupplysning. Däremot har kreditgivaren möjlighet att själv välja varifrån informationen ska hämtas. Om ditt kreditbetyg hämtas från någon annan än UC, kommer alltså inte det kreditbetyg du har hos UC försämras. För onlinekrediter utan UC är det vanligt att kreditupplysningen görs hos Bisnode eller Creditsafe. Det finns även andra aktörer att välja mellan ibland.

Om det är viktigt för dig att hålla ditt kreditbetyg hos UC kan du därför med fördel välja någon av de kreditgivare som erbjuder onlinekrediter utan UC. Dessa kommer inte påverka ditt kreditbetyg hos Upplysningscentralen alls.

Senaste nytt

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Your current shadow instance is ""Default shadow"". Exit