Riksbanken om ekonomin: ”Vägen tillbaka är lång”

Förra veckan var det dags för Riksbanken att gå ut med ett nytt räntebesked och som väntat blir reporäntan kvar på noll procent. Den kommer ligga kvar där i minst tre år framöver, om vi ska tro den nuvarande prognosen. Svensk ekonomi har så smått börjat återhämta sig, men vägen tillbaka är lång och corona har orsakat permanenta skador. Det skriver Riksbanken.

Läs mer: Riksbankens besked – Räntan blir kvar på noll

Lång väg i skogen med röd bil

En ”evig förlust” för Sveriges ekonomi

Även om Sverige ekonomi nu har gått in i en återhämtningsfas kommer vi aldrig kunna ta igen den tillväxt som gått förlorad under coronapandemin. Det säger Riksbankschefen, Stefan Ingves. Vi kommer dock kunna ta oss tillbaka till samma nivå som innan krisen.

Men priset är högt och det kommer behövas ett omfattande stöd under ansenlig tid. ”Vägen tillbaka är lång och läget på arbetsmarknaden är bekymmersamt med hög arbetslöshet efter vårens kraftiga nedgång i den ekonomiska aktiviteten”, skriver Riksbanken i ett meddelande.

Fortfarande inte nått arbetslöshetens topp

Även om inflationen blivit lite högre än väntat gör djupet i krisen och fördröjning i efterfrågan att det kommer dröja länge innan inlationen är tillbaka nära Riksbankens mål på 2 procent.

Riksbanken spår att Sveriges BNP kommer minska med 3,6 procent i år, vilket är något högre än tidigare prognos. Då var man rädd att fallet skulle bli 4,5 procent. Enligt Stefan Ingves kommer arbetslösheten fortsätta stiga till 9,6 procent för att sedan vända neråt.

Idag ligger arbetslösheten på 8,6 procent. Det rör sig alltså om ytterligare en procent.

Läs mer: Nya siffror: Sveriges ekonomi minskar kraftigt

Hur kommer det påverka bolåneräntorna?

Riksbankens åtgärder syftar till att hålla nere räntorna för såväl hushåll som företag – något som än så länge har varit effektivt. Om vi ser till den genomsnittliga bolåneräntan har denna minskat för varje månad och är nu lägre än den var innan krisen, enligt statistik från SCB.

I januari var hushållens snittränta för nya bolån 1,52 procent för att sedan gå upp till 1,55 i februari. Sedan dess har snittet minskat för varje månad, till att idag ligga på 1,50 procent.

Trots framgångarna med att behålla reporäntan på noll procent utesluter Riksbanken inte en kommande sänkning: ”Riksbanken är beredd att fortsätta använda de verktyg som står till buds […]. Även reporäntan kan sänkas om det bedöms vara en verkningsfull åtgärd”.

Behöver öka utbudet av bostäder

Även om låg bolåneränta är positivt då det leder till lägre kostnader gör det också att fler har råd att ta större bolån. Det är något som kan bli ett stort bekymmer, skriver Stefan Ingves i en chatt på Aftonbladet: ”Hushållens stora lån är en stor risk i svensk ekonomi. På lång sikt skulle det vara bra om utbudet av bostäder ökar och hushållen inte behöver låna så mycket.”

Hög skuldsättning i förhållande till inkomst gör att låntagarna blir mer känsliga för höjningar av räntorna. Det kan i sin tur leda till stora ekonomiska problem för de svenska hushållen.

Läs mer: Rekordhög aktivitet på bostadsmarknaden i juli

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se. Angelica är inte bara en ekonomisk expert utan också en ivrig te-drinkare och Rubiks kub-lösare!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Your current shadow instance is ""Default shadow"". Exit