Säkerheten i fokus

it säkerhet hänglås

Idag använder vi oss dagligen av internet, och möjligheterna ökar att sköta allt ifrån sociala medier till bankärenden på ett smidigare och snabbare sätt för varje dag som går. Detta är till största del mycket positivt och avspeglar sig i vårt samhälle som blir båda snabbare och mer effektivt. Men på medaljens baksida hittar vi risker som för bara 20 år sedan kändes otänkbara. Vi går igenom vad du bör ha i åtanke och vara försiktig med i ditt vardagliga användande av internet. Allt för att skydda din ekonomi och integritet.

Wannacry öppnar ögonen

Fredagen den 12 maj inleddes en cyberattack utan motstycke. Ett s.k. ransomware spreds i över 150 olika länder och infekterade mer än 230 000 datorer. De datorer som drabbades fick mängder av filer krypterade och därefter ett meddelande där användaren uppmanas betala mellan 3000 – 6000 kronor i Bitcoin för att få en krypteringsnyckel som de sedan kan låsa upp filerna med.

Värt att notera är att hittills har närmare 600 000 kr betalats ut i lösensummor, men ingen drabbad användare har dock fått sina filer dekrypterade.

Viruset spred sig extremt fort och drabbade även skolor, sjukhus och myndigheter i många länder. Det slog dock i första hand till emot datorer där man inte gjort en säkerhetsuppdatering av Windows operativsystem. Wannacry är bara ett av många olika typer av virus som kan spridas idag mellan datorer. I det här fallet slog det inte primärt till emot användares ekonomiska information på datorerna, men det är fullt möjligt för dessa typer av datorvirus att infektera datorer hos banker eller privatpersoner och komma åt ekonomisk information som kan vara väldigt förödande.

Viktigt att tänka på

För att höja säkerheten bör du vidta en del åtgärder om du inte redan gjort det. Virusattacker och hackerangrepp är ofta slumpmässiga, och kan därför drabba i stort sett vem som helst. När det gäller ekonomisk information bör du aldrig någonsin lämna ut sånt, och framförallt inte skicka mail eller meddelanden med exempelvis inloggningsinformation. Det kan kännas säkert att kanske skicka inloggningsuppgifter till din internetbank till din mor eller partner för att få hjälp med en överföring exempelvis. Det man bör ha i åtanke är att du då med stor sannolikhet brutit mot bankens användaravtal, och kan förlora rätten till ersättning vid ett eventuellt intrång från obehöriga.

Risken att känslig information ska hamna i orätta händer ökar dagligen i och med det allt mer flitiga användandet av mobilbanker och appar på smartphones och surfplattor. Även om de flesta bankers säkerhetssystem är väldigt säkra så finns det alltid, som med allt annat, en svag länk. I det här fallet är det människan. Även de mest rigorösa säkerhetsåtgärder står inte emot den enskilde användarens slarv och misstag. Även om du är noggrann med säkerheten under just det tillfället då du använder dig av din internetbank eller andra ekonomiska företeelser så är risken stor att du inte har samma säkerhetstänk när du exempelvis kollar nyheterna på nätet eller gillar lite sidor på sociala medier.

Hur viruset smittar

I flera fall kan ett virus attackera just din dator i samband med phishing email, där du uppmanas klicka på länkar eller dylikt varpå du får in skadlig kod i din dator eller enhet. I andra fall kan det vara så att du följer länkar när du surfar och hamnar på en sida som innehåller skadlig kod. Detta är givetvis gjort på så sätt att det kanske är en länk till en otroligt spännande nyhet eller gulliga kattungar, just för att du inte ska motstå det.

Viktigt att veta är också att du sällan upptäcker direkt att din dator eller enhet smittats med datorvirus. Detta oftast för att viruset skall hinna göra det som är syftet innan det upptäcks, vilket kan vara allt ifrån att samla in information från din enhet, skada viktiga filer eller sprida sig vidare.

Skydda dig alltid

Ha alltid ett bra antivirusprogram och brandvägg installerat som frekvent scannar igenom din dator eller enhet. Och om du mottar filer så scanna alltid dessa innan du öppnar dem, även om det är skickat från en pålitlig avsändare.

Och slutligen, än en gång, även om du inte just då gör ekonomiska ärenden på din dator eller enhet, så ha alltid samma höga nivå på säkerhetstänk. Det är när du har garden nere som du löper som störst risk att få in skadlig kod i din enhet, och sen kan det gå snabbt att det blir stora påverkningar på allt ifrån din privatekonomi till integritet med mera.

Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Your current shadow instance is ""Default shadow"". Exit