Ta lån som student – går det?
Det kan vara svårt att få ekonomin att gå ihop som student. Studiemedlet kanske inte räcker till. Du kanske har slut på veckor från CSN för att du redan har utnyttjat det maximala studielånet du kan få från dem. Du kanske vill plugga utomlands och behöver mer pengar för att täcka alla avgifter och utgifter. Kanske får du inte studierna att gå ihop med ett jobb vid sidan av. En möjlighet då är att söka om ett lån av en annan långivare. Här ska vi gå igenom hur du kan göra för att ta lån som student när CSN inte är ett alternativ.
Ta lån som student – varför då?
En rapport från SFS, Sveriges Förenade Studentkårer, visar att ungefär hälften av alla tillfrågade studenter inte tycker att studiemedlet räcker till. CSN:s utvärderings- och statistikenhet menar dessutom att fler och fler bor hemma och får hjälp av sina föräldrar för att finansiera sina levnadskostnader medan de studerar. Men att leva på mamma och pappa är kanske inte en möjlighet för alla. Om inte studiemedlet räcker till och man inte kan få finansiellt stöd på andra sätt kan man alltså behöva ta ett annat lån än studielånet.
Lån utan säkerhet
Om du är student är det sannolikt att du inte har mycket sparpengar och inte äger din bostad. I sådana fall kan det behövas ett lån utan säkerhet för att få ekonomin att gå ihop. Ett lån utan säkerhet brukar också kallas konsumtionslån. Härunder ingår alla typer av lån där du inte pantsätter något för att få lånet, som till exempel privatlån eller sms-lån.
Privatlån tenderar att täcka större belopp och återbetalas under en längre tid, medan snabblån tenderar att fungera på motsatt sätt. Vilken typ av lån som passar bäst om du vill låna pengar som student beror på vad du har tänkt att använda lånet till.
Svårigheten med att ta lån som student är att man ofta behöver ha en inkomst. Det kan ofta räcka med ett extrajobb fastän du inte tjänar mycket på det – många långivare har krav på att man ska tjäna ca 100 000 kr per år, vilket inte är mycket per månad.
Om du inte har en inkomst, inte får studiemedel, men ändå vill ta lån som student kan du behöva ha en medsökande med på låneansökan. På så sätt tar långivaren en mindre risk och du kan få bättre villkor på lånet.
Mikrolån för studenter
Behöver du en extra summa under en termin för att finansiera kurslitteratur eller särskilda levnadskostnader? Då räcker det kanske med ett snabblån, om du har möjlighet att betala tillbaka det inom några månader upp till ungefär ett år, om du till exempel har tänkt att jobba efter att terminen är slut.
Ett mikrolån (vilket snabblån och sms-lån även kallas) kan vara en bra lösning om du behöver en mindre summa pengar snabbt och vet att du kommer att kunna betala tillbaka det inom kort. Kanske behöver du göra vissa inköp innan nästa inbetalning från CSN trillar in – du kanske behöver en dator eller möbler till studentrummet för att finansiera en flytt.
Om du kommer att kunna återbetala lånet inom 14 eller 30 dagar kan du till och med låna pengar gratis. Det finns nämligen sms-lån som låter nya kunder låna pengar utan ränta första gången.
Om du vet att du får in pengar inom 14 dagar, men behöver pengar innan dess, kan du egentligen ansöka om vilket lån som helst. I Sverige har man alltid 14 dagars ångerrätt och kan därmed betala tillbaka hela lånebeloppet utan ränta eller andra kostnader inom den tiden, vilken långivare du än lånar av.
Credifi och Lumify är två långivare som har räntefria lån som en kampanj för förstagångskunder – hos dem kan man låna 10 000 kr eller mer gratis om man betalar tillbaka hela beloppet inom 30 dagar.
Tips i korthet
1. Välj en lämplig långivare
Ett tips är att jämföra flera långivare via en låneförmedlare. På så sätt kan du få flera erbjudanden utifrån en ansökan. Vare sig du väljer att söka via en låneförmedlare eller direkt till en viss långivare – se till att du uppfyller alla krav så att du inte ansöker i onödan.
2. Ansök med en medlåntagare om du har möjlighet
Det kan förbättra såväl dina lånevillkor som sänka kostnaderna för lånet. Hos vissa långivare kan det till och med vara ett krav om du vill ta lån som student utan inkomst.
3. Gör upp en budget för hur du ska återbetala lånet
Planera, planera, planera. Vad blir dina månadskostnader om du tar på dig lånet? Vilka inkomster har du? Vilka utgifter har du i övrigt?
4. Teckna lånet om du har råd med kostnaderna
Utgå från budgeten och väg för- och nackdelar mot varandra. Kommer lånet att hjälpa dig framåt? I så fall kan det vara en rimlig utväg. Om det finns en risk att lånet kommer att försämra din ekonomi – avstå.
Sammanfattning
Om du inte har råd att ta ett lån eller känner dig obekväm med att ta ett lån finns det egentligen bara en utväg om studiemedlet inte räcker till – att försöka jobba samtidigt. Om du vill ta lån som student är CSN:s studielån såklart det mest förmånliga.
Med det sagt behöver inte ett snabb- eller ett privatlån vara en dålig lösning för din ekonomi. Kanske behöver du en extra summa pengar fastän du jobbar samtidigt som du pluggar. Kanske är det konsumtionslån den frigörande faktorn som låter dig studera till det du vill, för att sedan kunna få ett jobb du trivs med och ta dig ur situationen som du är i för tillfället. Det finns antagligen en anledning till att du valt att studera – förhoppningsvis har den här artikeln hjälpt dig lite på vägen när det gäller hur du ska finansiera dina studier om du behöver ta lån som student. Du kan läsa mer om vad som gäller för lån för studenter här.