Vet du vad din bil kostar per månad?

Har du egen bil? Du vet säkert det mesta om den när det gäller prestanda, funktioner och liknande, men har du bra koll på vad den kostar dig per månad? En undersökning utförd av Sifo på uppdrag av Kvdbil visar att de flesta tenderar att underskatta vad man behöver betala i snitt per månad för att äga bil. Inte sällan kan skillnaden mellan uppskattad och verklig kostnad räknas i tusenlappar.

Många kostnader förenade med bilägande

När man tänker på vad bilen kostar är det primärt drivmedlet som är i fokus. Den som tankar ex-empelvis 100 liter diesel eller bensin per år kan uppfatta det som att bilen kostar omkring 1400-1500 kr per månad beroende på priset vid pumpen. Det finns emellertid betydligt fler kostnader än så att ta höjd för.

Den största kostnaden med bilägande är också den minst tydliga. Det handlar om värdeminskning-en. En bil tappar hela tiden i andrahandsvärde. Det största tappet sker så fort bilen rullar ut ur bil-hallen för första gången, men bilen fortsätter att ”kosta” för varje dag och för varje kilometer den körs. De flesta bilar tappar minst hälften av sitt värde under de första fem åren. För vissa bilar, sär-skilt då dyrare premiummodeller, kan andrahandsvärdet vara 50% av inköpspriset redan efter tre år.

Räkna på värdeminskning

Det går att göra ganska enkla uträkningar på värdeminskning. Grundprincipen är att bilen tappar 20% det första året och sedan mellan 10-15% de kommande åren.

Exempel: Du köper en ny bil för 200 000 kr. Dag 2 kommer bilen att vara värd 160 000 kr. Efter år två är värdet mellan 136 000 – 144 000 kr och efter år tre är värdet mellan 115 000 – 130 000 kr.

Om du vill räkna ut värdeminskningen som kostnad per månad under de första tre åren ska du ta mellanskillnaden mellan nypris och faktiskt värde och dividera med 36 månader. Du får då en kostnad för värdeminskningen på mellan cirka 1950 – 2360 kr per månad.

Röd bil i solnedgång

Service och reparationer

Service och reparationer är andra stora kostnadsposter för bilar. En normal service, till exempel vid jämna tusen mil, kostar allt mellan 2000 – 3000 kr. Mer omfattande service och reparationer kostar givetvis betydligt mer än så.

En del i kostnaderna för service står du också för direkt. Det handlar om olja, spolarvätska, biltvätt och andra åtgärder som krävs för den dagliga driften.

Andra kostnader

Listan över kostnader för att äga bil är lång. Förutom ovan nämnda, det vill säga drivmedel, värde-minskning, service och reparationer, kan nämnas följande:

  • Räntor på billån
  • Däck, däckbyte, däckförvaring
  • Biltvätt
  • Skatt
  • Försäkring
  • Trygghetsavtal av olika slag
  • Besiktning

4 tips för att sänka bilkostnaderna

Om du själv skulle gissa på vad din bil kostar dig per månad och sedan jämföra med den faktiska siffran – skulle siffrorna stämma överens? Om så är fallet har du god koll på din bilekonomi. Med stor sannolikhet underskattar du emellertid kostnaderna.

Oavsett om du gissar rätt eller inte, kan det vara en god idé att fundera kring hur du kan minska kostnaderna för bilen. Här är fem tips du kan utgå ifrån.

1. Undvik en andra bil
Många som har en andrabil använder den mer sporadiskt och inte sällan är den av en äldre årsmo-dell. Det betyder dock inte att kostnaderna inte blir omfattande. Du kan frigöra mycket pengar i hushållsekonomin genom att undvika en andrabil.
2. Jämför försäkringar
Olika försäkringsbolag har olika nischer och målgrupper, och det märks i de premier du kan erbju-das. Det kan skilja många tusenlappar mellan den billigaste respektive den dyraste premien. Jämför enkelt online för att kapa kostnaderna.
3. Byt bil
En större bil kostar mer än en mindre bil. Ett premiummärke kostar mer (och tappar mer i värde) än ett märke som mer kan klassas som ett budgetval. Ett säkert sätt att spara mycket pengar på bilägandet är att byta till en mindre bil från ett märke som kanske inte håller så hög profil.
4. Kör bränslesnålt
Kostnaden för drivmedel är, som förklarats ovan, inte så central som många tror. Det betyder dock inte att det inte går att spara pengar genom en mer bränslesnål körstil. Ecodriving är samlingsnam-net – googla på ämnet för att hitta många bra tips.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Your current shadow instance is ""Default shadow"". Exit