Fortsatt minusränta hos Riksbanken

Fortsatt minusränta

I flera dagar har ekonomer, bostadsägare och vanliga svenskar redo att ta ett bolån väntat ivrigt på riksbankens nästa besked. Kommer reporäntan, räntan som styr bostadslånen, höjas från sina rekordlåga -0,5%? Svaret blev ett enkelt ”nej”. Reporäntan kommer att så stilla.

Reporäntan styr bostadslånen

På grund av den massiva inflationen Sverige hade under 80-talet fick Riksbanken målet att hålla inflationen runt 2%, annars blev det räntehöjning. Men rädslan för hög inflation var stor och Riksbanken tog i för hårt i sitt försök att sänka inflationen och det otänkbara hände; inflationen blev för låg. För att återställa detta och få upp inflationen igen gav Riksbanken en negativ styrränta, som den också kallas. Detta innebär att de som lånar pengar till Riksbanken måste betala ränta, medans de som tar lån får ränta. Alltså tvärt emot vad det brukar vara.

”Nära målet på två procent”

Trots en skenande högkonjunktur och en hotande bostadsbubbla på horisonten kom riksbankschefen Stefan Ingves ut med nyheten att räntan blir oförändrad.

– Konjunkturen är stark och inflationen är nära målet på två procent.

Ingves menar att det har tagit så pass lång tid att komma dit att vi behöver behålla styrräntan på samma nivå som innan. Det kommer även ta längre tid att höja räntorna i både USA och EMU. Skulle vi springa före de stora centralbankerna runt om i världen skulle kronans värde, vilket kommer att pressa inflationen.

Många räknade med att Riksbanken åtminstone skulle ändra sin ränteprognos. Men även här planeras det heller inga justeringar. Enligt utsago kommer räntan höjas först i mitten av 2018. Det är då, runt 2018-2019 som riksbanken räknar med att inflationen kommer att pendla runt 2% målet.

Räkna med högre ränta i framtiden

-Hushållen behöver ställa in sig på är att normalräntan inte är 1,5 procent eller 2 procent.

Så säger Arturo Arques , privatekonom på Swedbank och fortsätter:

-En normal bolåneränta kanske är på 5 procent.

Det kan därför vara en bra idé att binda lånen nu. Har man goda marginaler brukar det generellt sett vara billigare att ha rörlig ränta. Men för de som inte är redo för tyngre bolånekostnader och har en högbelåningsgrad med små marginalen bör man se över sina lån och kanske besluta att binda delar eller hela av lånet, enligt Arques.

Emma Person, boendeekonom på SBAB utökar argumentet genom att peka på de ytterst låga premier man betalar just nu.

-Skillnaden mellan tre månaders och tre års bindningstid är i princip obefintlig, det gör att det är ett bra tillfälle att passa på.

Även hon rekommenderar att det beslut man tar bör ha ens marginaler i åtanke och upprepar att man inte behöver binda hela lånet. Att dela upp lånet i olika delar och olika bindningstider kan sprida ut och minimera riskerna.

Du kan jämföra bolån här.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Your current shadow instance is ""Default shadow"". Exit