Nulägesbild: Bostadsmarknaden i Sverige
Trots att coronapandemin ännu inte släppt sitt grepp om världen verkar bostadsmarknaden i Sverige gå i en helt annan riktning. Den går till och med väldigt starkt. Priserna går upp och få väljer att binda sina räntor. Men vad betyder detta egentligen för dig som konsument?
Är det ett bra tillfälle för en bostadsaffär och hur ska du tänka om att ta bolån? Hur kommer det ser ut framöver? Här tittar vi på Sveriges bostadsmarknad 2020 och vad experterna förutspår om fortsättningen. För alla är definitivt inte överens om utvecklingen framöver.
Läs mer: Räntan blir kvar på noll – Vad innebär det för bolåneräntorna?
Bostadsmarknaden under hösten 2020
I september 2020 hade priserna på bostadsrätter i Sverige ökat med 5 procent jämfört med samma månad året tidigare. Motsvarande siffra för villor var hela 10 procent enligt Svensk Mäklarstatistik. Ökningarna har varit allra störst i Storstockholm, Malmö och centrala Malmö.
SEB:s mätmetod för bostadspriser, bostadsindikatorn, ökade från 46 enheter i september till 58 enheter i oktober. Faktum är att den nu är på högre nivå än innan coronapandemin slog till. En väldigt stark utveckling, med tanke på att den var negativ under april, maj och juni.
Det här visar på att det verkligen är säljarnas marknad. Så det är ett bra tillfälle att sälja, särskilt om du hade planer på att sälja innan pandemin men valde att vänta ut krisen.
Läs mer: Rekordhög aktivitet på bostadsmarknaden i juli
Bör du välja ett rörligt eller bundet lån?
Räntorna är också en del av utvecklingen. Enligt SEB:s boprisindikator planerar få, just nu endast 2 procent, att binda sina räntor. Orsaken är att räntan förväntas vara fortsatt låg.
Nu vet du hur läget ser ut för de som redan har bolån, men hur ska du tänka om du står inför att teckna ett nytt bolån? Kort och gott beror det helt på hur stor trygghet du är ute efter.
Ett bundet lån kostar i regel mer, men då vet du alltid vad du har för ränta och därmed vad ditt lån kommer kosta under bindningstiden. Ett rörligt lån följer ränteläget och kan därför gå upp och ned. Dessutom kan det finnas pengar att spara på att binda rörliga lån vid rätt tid.
Men om räntan fortsätter vara låg har du mycket att vinna på att välja en rörlig ränta.
Hur ser bostadsmarknaden ut framöver?
Hur ser prognosen ut för resten av hösten och vintern? Kommer bostadsmarknaden fortsätta att vara het? Jo, de katastrofsiffror som tidigare förutspåtts verkar som bortblåsta. Frågan är dock vad en eventuell ny våg av uppsägningar och låga fackliga löneökningar kan innebära.
Experterna på SEB och Swedbank är oense om hur det kommer se ut framöver. SEB menar att den ökade arbetslösheten till följd av pandemin kan leda till att bostadsmarknaden kyls ner. Samtidigt tror Swedbank inte på några prisfall överhuvudtaget inom det närmsta.
Eftersom det trots allt finns en fortsatt osäkerhet kan det vara bra att tänka till lite extra.
Visst, priserna ökar och räntorna är låga. Men pandemins effekt på ekonomin och dess framtida utveckling är oklar. Därför kan det vara bra att inte dra på sig allt för stora skulder.